Cam İşleme


cam işleme nedir


Etrafımızda görmüş olduğumuz pek çok mahsulde cam  kullanıldığını görebiliriz. Cam, akışkan olan şeffaf veya yarı şeffaf bir maddedir. Sert ile kırılgan biçimi sayesinde antik çağlardan beri pek çok eşyanın yapılmasında kullanılmıştır. 


Camın ana maddesi kumda en fazla bulunan silisyumdur. Bu nedenle sırçanın ana maddesi kum olarak öğrenilmektedir. Soda ve kireç ise değişik maddelerdir.
Cam  Çeşitleri, Özellikleri ve Üretimi
Camın, natürel ve insan üretimi olmak üzere 2 çeşidi vardır. Sırça harekâta sanatı 2 biçimde asıllaşır. Birincisi sırçanın şeklen işlenmesidir. İkincisi ise cam eşyanın üstüne boya ile desen işlenmesidir. Camın şeklen işlenmesi gizeme dışı olduğu gibi büyülü bir sanat dalını hatırlar. 


Bu sanat dalı ile hem kullanım emelli hem de ziynet ve dekorasyon emelli birden fazla mahsulün imalatı yapılmaktadır. Bu alanda kullanılmakta olan en daha önceki teknik kaplama tekniğidir. Üfleme tekniği, daha evvel hazırlanmış olan kalıba dökülen sırçanın donduktan sonra kalıptan çıkarılması tekniğidir. Vitray ise sırça eşyanın üzerine boya ile desen işlenmesi şeklinde olan sırça harekâta sanatıdır.


Kalıp İçi Cam Şekillendirme Usulü
Değişik ismiyle fırında şekillendirme tekniği olan kalıp içi sırça şekillendirme tekniği, seramik ve heykelle ehemmiyetli eşliklere sahip bir tekniktir. Bu teknik elde şekillendirme usulü sayesinde yapılmaktadır. 

Uygulamada ilk başta sırça heykelin kilden modeli hazırlanmaktadır. Ardından caj parçaları kalıba yerleştirilerek takribî 840 derecede fırınlanır. Bu biçimde sırçanın kalıp içinde eriyerek istenilen modelin biçimini alması sağlanmaktadır. Fırınlama süresi, camın kalınlığına göre 1-2 hafta kadar sürebilir. Cam soğuduktan sonra kalıp kırılır ve sırça heykel arınılır. Dış yüzeyi parlatılır ardından sırçaya son biçim verilir.


Cam Boncuk Üretimi
Cam yapımının en alımlı biçimlerinden biri sırça boncuk üretimidir. Ulus sanatı olarak öğrenilen sırça boncuklar, ufak fırınlarda üretilmektedir. Sırça odun ateşinde yumuşatılmaktadır. Boncuklar ise elle kullanılan son derece basit birkaç aletle cinsli formlar verilerek imali yapılır.


 Cam  boncuk yapımında kullanılan teknikler, fırının odun ile yakılması birde cam  yapımının özellikleri takribî olarak 3000 senelik bir geçmişe direnmektedir. Günümüzde yapılan boncuklar, geçmişteki mahsullerden çok az değişiklik gösterir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Isıcam Taktırın Rahat Edin

Isı Cam Sistemi Nedir

Isıcam Fiyatları